wiśnia

Wiśnia Łutówka – co musisz o niej wiedzieć?

Dlaczego warto uprawiać wiśnię Łutówkę? Powodów jest wiele, ale największą zaletą jest możliwość uzyskania dużych i smacznych plonów. To bowiem jedna z najstarszych i cieszących się największą popularnością odmian wiśni, która króluje w polskich sadach. Jej pochodzenie nie jest do końca znane, gdyż uważa się, że może mieć francuskie bądź holenderskie korzenie.

Co warto wiedzieć o owocowaniu wiśni Łutówki?

Łutówka jest drzewkiem, które zakwita stosunkowo późno, gdyż na przełomie kwietnia i maja, ale wykazuje się dużą odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne. Ma drobne i niewielkie ulistnienie, stąd też po zbiorach wydaje się, że jest całkiem ogołocone. Wiśnia Łutówka późno owocuje, ponieważ na przełomie lipca i sierpnia, ale wydaje obfite i duże owoce, o mocnej i ciemnobrązowej skórce oraz soczystym, kwaśnym miąższu.

Jak uprawiać?

Wiśnia Łutówka (https://drzewka-faworytka.pl/pl/p/WISNIA-LUTOWKA/364), podobnie jak większość innych odmian, wykazuje się samopłodnością. Najlepiej rośnie na żyznych, lekkich i średnio wilgotnych glebach, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Najgorzej natomiast na podmokłych, ciężkich i gliniastych. Największe plony wydaje rosnąc na stanowiskach słonecznych. W cieniu bowiem jej owoce będą nie tylko małe i kwaśne, ale również niezbyt obfite. Przy prawidłowej pielęgnacji, nawożeniu i przycinaniu wiśnia Łutówka będzie owocować przez długie lata. I choć jest stosunkowo odporna na wiele niesprzyjających warunków, to niestety wykazuje wrażliwość na choroby, przede wszystkim na drobną plamistość liści, wywoływaną przez grzyb Blumeriella oraz brunatną zgniliznę.

Do czego wykorzystać owoce wiśni Łutówki? Dlaczego warto je jeść?

Soczyste, kwaśne i duże owoce wiśni cieszą się uniwersalnym zastosowaniem. Są powszechnie wykorzystywane do różnych przetworów, przede wszystkim soków, dżemów, nalewek czy kompotów. Są również świetną odmianą deserową, stąd też są chętnie wykorzystywane w różnego rodzaju ciastach i wypiekach. Wiśnia Łutówka rewelacyjnie sprawdza się także w bezpośredniej konsumpcji. Nie tylko świetnie smakuje, ale również wykazuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Chroni przed cukrzycą, jest źródłem potasu, który reguluje pracę układu krążenia, zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia. Co więcej, wiśnie poprawiają wzrok, przede wszystkim z uwagi na obecność antocyjanów pozytywnie wpływających na jakość i ostrość widzenia. A co więcej, pomagają osobom z chorobą Alzheimera, spowalniając procesy starzenia się oraz polepszając sprawność intelektualną oraz fizyczną. 

płytki kamienne Previous post Dlaczego płytki kamienne stają się coraz bardziej popularne?
Stary dom do remontu Next post Stary dom do remontu – czy warto?