blaty kuchenne

Chcesz, aby Twoja kuchnia wyglądała elegancko i ponadczasowo? Wybierz blat z kamienia — trwały, stylowy, odporny na uszkodzenia mechaniczne. W artykule wyjaśnimy, który z kamieni okaże się najlepszym wyborem. Podpowiemy także, jak pielęgnować blaty z kamienia, aby przez lata zachwycały wyglądem i funkcjonalnością.

Blat kuchenny wykonany z kamienia to synonim elegancji, wysmakowanego designu i ponadczasowej jakości. Świetnie wkomponuje się zarówno w modernistyczne aranżacje, jak również w przestrzeń kuchni urządzony w tradycyjnym, skandynawskim i kolonialnym stylu.

Jaki kamień na blat kuchenny?

Ogrom kamieni szlachetnych, odpowiednich do wykonania blatu kuchennego może przyprawić o istny zawrót głowy. Kilkadziesiąt (a nierzadko nawet kilkaset) odmian i kolorów marmuru, granitu, piaskowca czy trawertynu powoduje, że wybór tego jedynego często jest źródłem dużego dylematu. Poza dostrzegalnymi na pierwszy rzut oka różnicami w estetyce każdy z nich ma bowiem nieco inne parametry, wady i zalety.

  • Granit to ponadczasowy i bardzo elegancki materiał, powszechnie wykorzystywany do produkcji blatów kuchennych. Dużą zaletą granitu jest szeroka paleta barw i odcieni, wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i stłuczenia oraz brak nasiąkliwości. Blaty kuchenne z granitu są także odporne na wysokie temperatury. Z powodzeniem możesz więc postawić na nim gorący garnek, bez obaw o powstanie nieestetycznych śladów.
  • Marmur podobnie jak granit jest ponadczasowym, stylowym materiałem, który świetnie sprawdzi się w nowoczesnych i tradycyjnie urządzonych wnętrzach. Odporny na wysokie temperatury i środki chemiczne świetnie sprawdza w kuchniach. Aby zapewnić marmurowi odporność na wilgoć i przebarwienia, niezbędna jest jednak regularna impregnacja.
  • Porfir to naturalny kamień, jeden z najczęściej wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych. Wszystko za sprawą jego właściwości. Blat kuchenny z porfiru cechuje się wysoką odpornością na zabrudzenia, działanie środków chemicznych, odkształcenia i ścieranie. Twardy i bardzo trwały jest gwarancją satysfakcjonującego, wieloletniego użytkowania. Zwłaszcza że utrzymanie go w świetnej formie nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych.

Jak konserwować kamienny blat?

  • Aby maksymalnie zabezpieczyć kamienny blat przed trudnymi do usunięcia zabrudzeniami, warto rozważyć dodatkową impregnację powierzchni (zazwyczaj raz do roku).
  • Do usunięcia plam wystarcza z reguły użycie wilgotnej ściereczki (opcjonalnie — z odrobiną łagodnego detergentu bez zawartości kwasów). Nie czyść powierzchni płynami do mycia szyb, preparatami do czyszczenia mebli, armatury oraz tymi zawierającymi oleje silikonowe.
  • Aby uniknąć trwałych przebarwień, wszelkie plamy usuwaj maksymalnie szybko.

Źródło: https://www.e-stone.pl/oferta/blaty-kuchenne/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like