zlewozmywaki

Dlaczego zlewozmywaki stalowe to najlepsze rozwiązanie w gastronomii?

Zlewozmywaki są głównymi elementami każdej kuchni. Zarówno tej prywatnej, domowej, jak i komercyjnej. Wyposażenie to bez wątpienia musi znaleźć się w kuchniach małych kawiarni i tętniących życiem, dużych restauracji. Zlewy mają trzy zadania. Muszą umożliwić pracującym w kuchni osobom mycie rąk, mycie i przygotowywanie żywności oraz zmywanie sprzętu i naczyń kuchennych. W idealnych warunkach gastronomicznych, do każdej z tych czynności powinien być zapewniony inny zlewozmywak – tak, aby zachować maksymalną higienę i wydajność podczas każdej usługi. Jeśli z kolei mowa o materiałach, najczęściej stosowane są zlewozmywaki stalowe. Jesteś ciekaw dlaczego? Czytaj dalej, a poznasz przyczyny popularności zlewów ze stali!

Wysoka trwałość zlewozmywaków stalowych

Zlewozmywaki stalowe są najtrwalsze i najbardziej odporne ze wszystkich zlewów — pod wieloma względami przebijają nawet zlewy granitowe. Stal nie pęka, ciężko ją mocno zarysować (chociaż na powierzchni pojawiają się drobne ryski, to w żaden sposób nie przeszkadzają one w użytkowaniu zlewu), nie odbarwia się i nie robią się na niej plamy. Jest odporna na odpryski i nie grozi jej przedwczesne zużycie. Mało tego! Cykl życia tego stopu jest znacznie dłuższy niż w przypadku innych materiałów.

Do tego zlewy stalowe są odporne na korozję. A to za sprawą chromu znajdującego się na powierzchni. Reaguje on z tlenem, chroniąc w ten sposób warstwę stali przed ewentualnymi uszkodzeniami lub negatywnymi reakcjami z innymi substancjami.

Większa pojemność komory i wyjątkowe szczegóły

Stosunkowo lekka, ale mocna konstrukcja stali nierdzewnej pozwala na formowanie większych, głębszych komór niż w przypadku granitu lub jakiegokolwiek innego materiału. Z drugiej strony zlewozmywaki i urządzenia ze stali nierdzewnej swoją prostotą podkreślają wyjątkowe detale architektoniczne i efektowne wykończenia innych elementów kuchni. Ich czyste linie i świeże tekstury uwydatniają otaczające kolory i wzory.

Oprócz wielkości i głębokości, zlewozmywaki stalowe różnią się również pod względem ilości komór. Np. w sklepie https://comitor.pl dostępne są wersje jedno-, półtora- i dwukomorowe. To, którą wybierzesz zależy od Twoich potrzeb.

zlewozmywaki profesjonalna kuchnia

Zlewozmywaki stalowe – czyszczenie i konserwacja

Nie ma wątpliwości, że higiena ma ogromne znaczenie w każdej kuchni, nie tylko komercyjnej. Dlatego ważne jest, aby materiał, z którego wykonany jest zlewozmywak, był łatwy do czyszczenia i konserwacji. A zlewozmywaki ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie te warunki! Do utrzymania ich w czystości zwykle wystarcza woda i mydło. Na stal nie ma nawet wpływu chemia gospodarcza – materiał ten zachowuje swój połysk po kontakcie z detergentami. Zupełnym przeciwieństwem zlewów stalowych są zlewozmywaki ceramiczne, których powierzchnia może ulec zniszczeniu przy zastosowaniu nieodpowiednich środków.

Najważniejszą cechą stali, tym bardziej w przypadku gastronomii, jest to, że posiada ona właściwości antyseptyczne, dzięki czemu zlewy stalowe są miejscem, w którym łatwo utrzymać higienę.

Tak naprawdę istnieją modele zlewozmywaków ze stali nierdzewnej na każdą potrzebę i dla każdej branży. Stal nierdzewna to wysoka jakość w przystępnej cenie. Dlatego też od lat jest to najlepszy wybór o optymalnej wydajności i szerokim zastosowaniu w wielu branżach.

Panele winylowe Previous post Panele winylowe – sposoby doboru i zastosowanie
Materac szyty na miarę Next post Materac szyty na miarę