chleb

Obecnie pojawia się coraz więcej amatorów pieczenia, próbujących zgłębiać tajniki sztuki piekarskiej. Nie jest to jednak łatwe zadanie. Aby je jednak ułatwić, warto posłużyć się pomocnymi akcesoriami. Jednym z nich jest koszyk do wyrastania chleba. Jakie problemy rozwiązuje i czy warto się na niego zdecydować?

Pieczenia chleba w domowych warunkach

Zapach świeżego chleba o poranku jest niewątpliwe czymś satysfakcjonującym, szczególnie jeśli chleb został stworzony samodzielnie. Wypiekanie bochenków w domu, wiąże się jednak z licznymi ograniczeniami. Są to m.in. brak dostępu do odpowiedniej mąki, specjalistycznego pieca, czy w końcu miejsca, gdzie chleb będzie mógł dobrze wyrosnąć. Nie należy jednak się zniechęcać, ponieważ ograniczenia często otwierają nowe, nieznane wcześniej drogi. Sprawia to, że chleb, przez użytą mąkę czy sposób wypiekania, będzie być może nieco inny niż ten z miejscowej piekarni. Nie oznacza to jednak, że będzie gorszy. Podobnie jest z wyrastaniem. Właśnie dlatego, z myślą o domowych wypiekach powstały koszyki do wyrastania chleba.

Są to zazwyczaj drewniane, rattanowe lub wiklinowe kosze, których zastosowanie, co ważne, jest nieco szersze niż to, które sugeruje nazwa. Jakie są więc jego główne zalety?

Zalety kosza do wyrastania chleba

Każdy, kto próbował piec chleb bez metalowej lub sylikonowej foremki, wie, że jeśli ciasto ma za mało mąki, będzie rozlewać się po całej blasze. W konsekwencji zamiast okrągłego bochenka, powstanie coś w rodzaju rozlanego, nieforemnego dysku, który za pewnie nie będzie równo upieczony. Kosz do wyrastania chleba zapobiega temu. Włożone do niego ciasto, po wyrośnięciu, zyskuje odpowiedni kształt, przez co dobrze wygląda po upieczeniu. Ma to także wpływ na strukturę samego chleba, który nie jest zbity.

Ponadto, w zależności od żłobienia, koszyk do wyrastania chleba, ma wpływ na wzór na samym chlebie. Delikatne prążki, na chrupiącej skórce sprawiają, że bochenek wygląda unikatowo.

Co warto jeszcze wiedzieć o koszu?

Jak było wcześniej wspomniane, koszyki do wyrastania chleba, mają także inne zastosowanie. Jest to funkcja dekoracyjna. Kromki upieczonego chleba w koszyku, w którym wcześniej chleb wyrósł, będą wyglądać doskonale. Warto jednak pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze przed włożeniem ciasta do kosza, należy podsypać go mąką, bądź zabezpieczyć pergaminem. Po drugie, kosz służy wyłącznie do wyrastania ciasta. Pod żadnym pozorem, nie należy więc traktować go jako formy do pieczenia. W przeciwnym razie koszyk do wyrastania chleba najprawdopodobniej będzie uszkodzony i nie będzie mógł już spełniać swoich pierwotnych funkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like